Trygg nationell identitet ger öppenhet mot världen

För mycket nationalism, det Europa sett under tidigare århundraden, är skadligt och leder till blodiga motsättningar där man angriper andra. Men för lite nationalism ger faktiskt samma resultat. Om vi i Sverige inte har självförtroende och är trygga i vår identitet saknar vi förmåga att ta för oss och tävla i en allt hårdare global konkurrens. Och känner vi inte självförtroende i vår svenska identitet kan invandring skapa mindervärdighetskomplex som sannerligen inte är rätt sinnesstämning om man avser att välkomna nya människor till Sverige.
Nerikes Allehanda skriver i ledaren Det är inte fult att vara nationalist:

En öppen inställning till människor från andra kulturer kräver just mod – och självförtroende. Inte ett bullrigt blågult muskelspel utan en aldrig sviktade vilja att visa på kvaliteterna i den svenska demokratin och en vilja att ta hänsyn till andras värderingar, seder och bruk.
Gott självförtroende ger oss också kraft att tala klarspråk om vad vi förväntar oss av andra när det kommer till kulturkrockar. Umgänget mellan människor är aldrig problemfritt. Alla bär vi på fördomar. Men vi måste lära oss leva i en alltmer internationell vardag. Med en nationalism med öppet visir och gott självförtroende kan vi lära oss mer både om oss själva och andra.

Ja, vi behöver stärka nationalkänslan utefter nya förutsättningar: Nationell identitet tar ny form (scrolla längst ner på sidan). För att kunna möta världen måste vi vara trygga i oss själva och vårt samhälle.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen