Skatteverket avslöjar hur högt skattetrycket är

Det var nog inte meningen, men Skatteverket har faktiskt i ett pressmeddelande avslöjat hur högt skattetrycket faktiskt är: om en fåmansföretagare drar av ett privat inköp på 20.000 kr i firman går staten miste om hela 20.000 kr i skatter. Det kan låta otroligt med Skatteverket ger ett exempel:

Om en butik säljer vara för 20.000 kronor till en företagskund och köpare drar av den i sitt företag, men använder den privat går staten miste om skatteintäkter på ungefär samma belopp.
Genom att ta varan på företaget kan företagaren dra av momsen, något som privatkunder inte kan. I det här fallet är det 4.000 kronor. Dessutom skulle företagaren, om han eller hon tagit ut lön för samma belopp, behövt betala inkomstskatt. Om marginalskatten för företagaren är 50 procent innebär det 10.000 kronor som inte kommer staten till del i detta fall.
Om företagaren hade tagit ut motsvarande summa i lön hade företaget dessutom behövt betala arbetsgivaravgifter och det skulle handla om ungefär 6.000 kronor.
Totalt går staten därmed miste om skatteintäkter på cirka 20.000 kronor.

Men det är värre än så, vilket läsaren som gav mig tipset visar:

Jag tycker inte om momsfiffel men exemplet ovan visar ju hur absurt det totala skattetrycket är: Om en person köper en säng för 20000 kronor ska staten ha 20000 kronor – eller faktiskt mer! Faktum är ju att företagaren hade varit tvungen att ta ut 40000 i lön för att efter 50%-inkomstskatt kunnat köpa sängen. Det blir då 20000 (inkomstskatt) + 12000 (arbetsgivaravgifter) + 4000 (moms) = 36000 kr till staten, 52000 ut från företaget och 16000 till sängfirman…

Det krävs alltså ett uttag på 52.000 kr för att göra ett inköp på 16.000 kr i Skatteverkets exempel.
Mellanskillnaden är skatt.
Snacka om högt skattetryck.
Skälet till att svenskar accepterar detta är att man faktiskt inte vet om hur högt det faktiskt är. Minns Mona Sahlin när hon startade firma efter Tobleronefallet. Hennes kommentar hade innebörden: ”Jösses, jag visste inte att skatterna var sååå höga!”
Vi behöver en diskussion där folk vet hur det faktiskt ser ut. Fusk är oförlåtligt och oacceptabelt. Men vi behöver inte bara effektiv kontroll, utan också en rimligare, det vill säga lägre, skattenivå.  
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen