S vill kontrollera bloggarna via EU

De som efter FRA-omröstningen i riksdagen förra veckan tror att socialdemokrater skulle vara emot regel- och kontrollsamhället bör läsa Henrik Alexanderssons rapportering om vad partiet hittar på i europaparlamentet: EU vill koppla bloggarna:

Rapportören, Marianne Mikko (s), säger att ”bloggvärlden än så länge varit en plats för goda avsikter och förhållandevis ärliga syften. Men när bloggarna blir triviala, vill också folk med mindre principer använda dem.”
Hon säger också att bloggarna ”är i en position där de väsentligt kan förorena cyberrymden. Vi har redan alldeles för mycket spam, felinformation och ont uppsåt i cyberrymden.”

Därför kräver socialdemokraterna att alla bloggar skall registreras/licensieras av staten. Det skall därmed bli möjligt för myndigheterna att reglera innehållet på bloggar.
Att få sin kommunikation filtrerad via signalspaning är en sak, att av staten bli tillsagd om vad du ska skriva är en annan. Det senare är klart mycket värre eftersom det är en inskränkning av yttrandefriheten, därtill missriktad.
Visst förekommer ”ont uppsåt” på internet, sms och annan ny teknik. Men det sker ju av fega kräk som agerar anonymt. De kommer man inte åt genom att staten sätter sig på bloggarna. Och visst utsätts kändisar för påhopp, ”skämt” och annat, men så har det varit i alla tider. Värst på detta är ju bloggar kopplade till kvällstidningarna, så registrering av bloggar lär knappast hjälpa.
Socialdemokraterna bör ställas mot väggen i den här frågan. Står Mona Sahlin bakom partikamraten i EU-parlamentet?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen