Nytt bakslag för Lissabonfördraget: Tjeckien ställer in ratificering

Nu startar kampen inom EU om hur man kan strunta i folkligt utslag. Demokrati är inget för EU. Folk är bara till besvär.
Frankrikes folkomröstning 2005 kunde man inte köra över — Frankrike är ett stort land. Men Irland kan man strunta i. Små länder har inget att säga till om i EU. Vi ska lyda. Punkt slut.
Men ett annat litet land sluter nu upp bakom Irlands rätt att säga sin mening. Tjeckiens president Vaclav Klaus har ställt in sitt lands ratificering av Lissabonfördraget, rapporterar Sunday Telegraph i Czech president says Lisbon Treaty project is over:

Tjeckerna har satt i ytterligare en spik i kistan för Lissabonfördraget genom att förklara att ratificeringen ska stoppas.
President Vaclav Klaus, som tillhör landets största politiska parti, kallar den irländska folkomröstningen en ”seger för frihet och förnuft” och sa ”ratificeringen kan inte fortsätta”.

Också Storbritanniens förre utrikesminister, den i etablissemangen respekterade David Owen (numer Lord Owen), skriver att Irlands nej inte kan ignoreras av EU, The Lords must stop Brown from bulldozing Lisbon Treaty through:

Det är mycket svårt för den politiska eliten i Europa att acceptera att deras dröm om allt större integration inte har något stöd i deras egna folk. De vägrar att erkänna detta när Frakrike och Hollan röstade nej och låtsades istället att det folkliga motståndet kunde överkommas genom att privat göra upp om att inte ha några nya folkomröstningar.
Till EU:s demokratins lycka kräver den irländska konstitutionen en sådan och det irländska folket har nu talat för många miljoner européer. Ändå låtsas eliten att de kan undvika att ta in realiteten om att deras dröm om integration i många länder är oönskad och utan stöd.

I Godmorgon Världen sades nyss att socialdemokraterna i Sverige är tveksamma till att fortsätta den svenska ratificeringen i riksdagen. Mona Sahlin ska ha sagt att man bör ”dra i handbromsen”. Vad hon menar är dock oklart.
För mig som demokrat är det självklart: Lissabonfördraget är kört. Det är dött. Slutat att existera. Och hör hemma i papperskorgen.
Financial Times har rätt när man i ledare skriver att det måste bli ett slut med omförhandlingar av konsitutionsförslag, Time to put the EU treaty on ice. EU måste fokusera sig på sakpolitik, som energifrågan. Nicefördraget är inte perfekt, men att förlora Lissabonfördraget är inte världens slut.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen