Nya mediernas inflytande: Drudge Report

En pionjär i att utmana de gamla medierna via internet är Matt Drudge, som fick sitt slutliga genombrott i samband med att han avslöjade Monica Lewinsky-affären 1997. Idag har hans sida 20 miljoner(!) besök per dag. Det har gjort honom till en av de viktigaste aktörerna i amerikansk politik och media.
Det framgår av denna artikel i Politico, Drudge keeps campaigns guessing. Där uttalar sig flera ledande personer i presidentkampanjerna, och det framgår tydligt vilken oerhörd vikt de lägger vid vilka frågor Druge tar upp och hur han vinklar dem.
Under presidentvalrörelsen 2004 lyfte han ofta kritiska artiklar om demokraten John Kerry. Det har gjort att många sett honom som republikan. Men i år har han uppmärksammat flera positiva artiklar om Barack Obama.
“Drudge Report” började som en mejllista till några vänner, där han skrev om skvaller och opinionsbildning. 1995 hade han 1000 personer på sin mejllista enligt Wikipedia. 1996 flyttade han över nyheterna och länkarna från mejl till webbsidan. Det är ingen blogg i vanlig mening, utan en mycket enkel webbsida med rubriker och enradiga kommentarer. Utom när han kommit över ett scoop, då lägger han ut avslöjandet som telegramnyhet.
Han skötte verksamheten från sin lägenhet i Los Angeles fram till 2001 då han flyttade till Florida, “eftersom skatterna är lägre där” (källa: Times). (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen