Nu kommer Obamas skutt i opinionsmätningarna

Jag har här i bloggen uttryckt förvåning över att Barack Obama inte fått ökat stöd i mätningarna sedan han vann primärvalet inom demokratiska partiet. Så brukar alltid ske när en kandidat står ensam kvar som segrare. Nu har det skuttet kommit. Och gissa om svenska medier plötsligt lyfter fram en opinionsmätning! Obama leder över John McCain med 51-36 procent enligt en mätning för Newsweek.
I andra mätningar utförda 18-20 juni har Obama tagit en mer marginell ledning, som i USA Today, med 50-44 procent, och i Rasmmussen Report med 48-43 procent.
I diagrammet framgår snittet av alla mätningar sedan 1 jaunuari 2008 där McCain (rött) ställs mot Obama (blått). Just nu leder Obama med 47-42 procent i detta genomsnitt:

Men detta är regeln: det parti som inte innehar Vita huset tar alltid ledningen under våren före presidentvalet.
Tydligast var detta 1988 då Michael Dukakis ledde över Bush den äldre med 52-38 procent i juni enligt Gallup. Diagrammet är från Wall Street Journal (klicka för större bild):

Under våren 2004 ledde också John Kerry över George W Bush med upp till 12 procentenheter enligt Gallup, som framgår av följande diagram:

Men som vi alla vet: varken Michael Dukakis eller John Kerry vann presidentvalet i november, trots att de ledde på våren före valet. Det amerikanska valet är med andra ord ingalunda avgjort.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen