Nej nära för EU-fördraget i Irland

Medan EU startat toppmöte i Ljubljana i Slovenien med USA:s president George W Bush, håller irländarna valrörelse inför omröstningen om Lissabonfördraget. 
Gissa om de höga herrarna och damerna är nervösa och oroliga.
Motståndet mot konstitutionsfördraget har ökat stadigt inför valdagen på torsdag, och nu är det väldigt jämt mellan ja och nej. Och häromdagen gick franska regeringen ut och hotade Irländarna om de röstar nej.
Gissa om det kraftigt ökat risken för ett nej!
Fransmännen är riktigt korkade i sina hotfulla utfall mot andra nationers folk. Chirac fick mig att rösta nej till euron. Han påstod att små länder måste följa stabiliseringspakten, men inte stora länder som Frankrike. En sådan klubb vill inte jag vara med i.
Nu kan nog nej-sidan komma att tacka Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner för segern, sedan han varnat irländarna för att rösta nej. EUobserver rapporterar i France warns Ireland on EU treaty ‘No’ vote.
Jag har inget emot att Irland röstar nej och sänker Lissabonfördraget. Det innehåller ett, om möjligt, ännu större demokratiskt underskott än tidigare fördrag. Man rör ihop verkställande och lagstiftande funktioner än mer, till ett riktigt skatbo. Och de europeiska medborgarnas möjlighet att utkräva ansvar av Europanivån är obefintlig. Likaså kan inte Europas folk påverka inriktningen på unionens politik — mer eller mindre planekonomi, mer eller mindre frihandel, mer eller mindre regleringar, mer eller mindre centralstyre. Ingenting av detta kan folk påverka genom att avsätta sittande  makthavande för att välja in andra med annan inriktning.
Och med de maktfullkomliga tongångar som politiker använder i EU-sammanhang har de gjort sig förtjänta av att få en ny knäpp på näsan. Ni är inga gudar, bästa politiker. Sluta uppträda som sådana och ge folken möjlighet att kunna utkräva ansvar och byta inriktning på europaprojektet.
(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen