Husbondens röst: väst vann inte kalla kriget

På Engelsbergsseminariet har just Rysslands förre utrikesminister Igor Ivanov talat. Han framförde det nuvarande politiska etablissemangets synpunkter. Han menade att det är andra nationer och aktörer som försämrat relationerna med Ryssland, medan Ryssland inte har någon anledning att se andra länder som fiender.
— Kanske är det så att andra länder har behov av att peka ut Ryssland som en yttre fiende på grund av inrikespolitiska skäl. Jag kan nämna Polen som exempel, sa Ivanov.
Han gick också hårt åt Nato som på 1990-talet lovat att inte utöka medlemskretsen sedan Östtyskland gått upp i Västtyskland. Trots dessa löften har antalet medlemsländer i Nato utvidgats i snabb takt, utan några seriösa konsultationer med Moskva. Ryssland skulle alltså vara offer för andra aktörers illvilja.
Ivanov anklagade också väst för att inte agerar konstruktivt när man ser sig som segrare, och Ryssland som förlorare, i kalla kriget.
Det här är ju häpnadsväckande. Skulle kalla krigets resultat — sovjetkommunismens totala sammanbrott — inte vara en seger för väst?!
Här framgår tydligt hur stora skillnaderna är i världsbild, och i vilken hög grad Rysslands etablissemang lever i förnekelse.
Ivanov hade en del konkreta förslag. Han vill se en ny Helsingforskonferens, liknande den som genomfördes 1975 mellan Sovjet och väst om mänskliga rättigheter. Men frågan är vad en sådan konferens kan ge, när synen på världen är så totalt olika.
(Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen