Framgångarna fortsätter: Irak allt stabilare

Eftersom svenska medier förtiger utvecklingen i Irak, vill bloggen förmedla citat ur några internationella medier. Wall Street Journal skriver i ledarartikeln Iraq and the Election:

Nya allmänna val i Irak ska hållas nästa år, och det blir en möjlighet att ge demokratin ännu djupare rötter. Det är viktigt för [västerlänningar] att förstå att alla aktörer i Iraks inrikespolitik, utom Sadr-milisen, nu stöder en eller annan form av samarbete mellan irakiska och amerikanska trupper för att kunna fortsätta de framgångsrika insatserna när FN:s mandat går ut senare i år . . .
Vi vinner i Irak. Faktum är att vi nu kan säga med säkerhet att vi kommer att vinna i Irak, bara vi inte upprepar våra tidigare misstag och inte drar tillbaka trupperna för tidigt. Dessa framgångar i Irak får näste president ärva, och det borde utgöra kärnan i valrörelsens Irakdebatt i höst.

Washington Post skriver i ledaren, The Iraqi Upturn:

Det har varit relativt tyst i nyhetsrapporteringen om Irak de senaste veckorna — vilket är märkligt med tanke på att maj månad har visat sig bli en av de viktigaste under kriget. Medan debattens intresse har varit fokuserade någon annanstans har militära analytiker tagit del av en häpnadsväckande utveckling där Iraks regering och armé för första gången har tagit kontrollen över hamnstaden Basra och de tidigare oroliga stadsdelarna i Bagdad genom att besegra de shiitiska miliserna som dominerat områdena i åratal och jagat inflytelserika iranska infiltratörer tillbaka till Iran.
Demokratiska partiets presidentkandidat behöver en plan för Irak som baserar sig på att understödja en förbättrad situation, snarare än att överge en förlorad sak. Det betyder att dra tillbaka trupper i takt med ytterligare framsteg för Iraks regering och försvarsmakt, snarare än i förväg fastlagd avvecklingsplan; Iraks demokratiska val 2009 kommer att vara avgörande. Det borde betyda att ställa tillräckligt med trupper till förfogande för att backa upp irakiska operationer som dem i Basra och Bagdads oroliga stadsdelar. När Barack Obama la fram sin Irakstrategi förra året framstod USA:s insatser som dömda att förlora. Nu måste han planera för framgång.

Så ser läget i verkligheten ut. Men hur många svenskar vet om det?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen