Den 73-årige Muhammedtecknaren skulle strypas

Satirtecknaren Kurt Westergaard skulle strypas. Det framgår i en sammanfattning av de förhör som danska polisen genomfört med två tunisier som misstänks för att ha planerat att mörda tecknaren som i Jyllands-Posten publicerade en av de 12 teckningarna på temat Muhammed. Det rapporterar Helsingborgs Dagblad i Muhammedtecknare skulle strypas.
Efter avslöjandet intervjuas Westergaard i Jyllands-Posten, Kurt Westergaard: Jeg forventede et voldsomt drab. Där säger han:

— Själva metoden som det skulle ske på överraskar mig inte. Jag är van att i mitt dagliga arbete använda min fantasi, och därför har jag allaredan gjort mig en föreställning om hur mordet [på mig] skulle utföras. Jag hade faktiskt föreställt mig att det skulle ske med bara nävarna — och något från kökslådorna.
Hur känns det att höra att någon vill slå ihjäl dig?
— Självklart är det sårande. Men man får försvara sig. Min vrede har hjälpt, och jag har en bild av hur jag ska göra motstånd. Jag ångrar ingenting. Det sätt som några människor reagerar på är inte mitt ansvar. Jag tänker på en anekdot om Pablo Picasso och hans målning Guernica, denna baskiska by som han skildrade sedan den blivit sönderbombad av nazisterna under det spanska inbördeskriget. Under andra världskriget bodde Picasso i det ockuperade Frankrike och en dag frågade en Gestapo-officer, ”Var det du som gjorde Guernica?” och Picasso svarade, ”Nej, det var ni”. Den historien har enligt min mening vissa likheter med Muhammedteckningarna.

Ingen dum parallell.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen