Yrkesfiskarna får rätt om torsken idag?

Blekinge Läns Tidning skriver i ledaren Goda nyheter väntas idag:

Idag kommer rapporten från ICES, Havsforskningsrådet, där forskarna bland annat rekommenderar en ökning men också en minskning av torskkvoterna i Östersjön . . . Då kanske vi äntligen kan inse att ansvarsfulla förvaltningsplaner faktiskt fungerar och att yrkesfiskare inte är de bovar som snart sagt alla sektorer i samhället beskyllt dem för att vara.

Det vore glädjande om yrkesfiskarna har rätt. De har hela tiden haft en ljusare bild av torskbeståndet än miljöaktivisterna. Om tidningen har rätt och forskarrapporten visar detta, då ser vi ännu ett exempel där miljödebatten spårat ur och hamnat i domedagsstämning helt i onödan. Varför blir det så här? Varför förknippas miljödebatt hela tiden med katastrofhot som inte sällan visar sig överdrivna?
Jag vet inte svaret, men för mig som en gång i tiden engagerade mig politiskt just av miljöskäl har tappat tilltron till miljöaktivismen. Den har på ett obehagligt sätt fyllts med kvasireligiösa undergångstankar. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen