‘Fred i vår tid’

Med anledning av försvarsdebatten påminner Sundsvalls Tidning om brittiske premiärministern Neville Chamberlain, ”Peace in our time”:

Detta är också något som visar att Sverige inte kan försvaras mot en ett mycket begränsat militärt angrepp. Jag tror inte att risken är stor, men historien lär oss att militära konflikter kan blossa upp snabbare än någon trott och att våra folkvalda är naiva. Till exempel av Neville Chamberlain, den brittiske premiärminister som 1938 sade sig ha uppnått ”peace in our time” – alla vet hur det gick.

Ja, ett av säkerhetspolitikens dilemma är att omvärlden kan ändra sig snabbt. Ska försvaret fungera kan det inte anpassas efter den historiska hotbilden, utan ska kunna möta hotbilder som kan utvecklas i framtiden. Det vet Finland och Norge, som i modern tid blivit attackerade i krig. Men vet Sverige? Här har regeringen skapat osäkerhet. (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen