Svenska medier slår rekord i Irak-fördomar

Det ger en märklig känsla att se hur vinklat svenska medier rapporterar om den nu pågående Irakkonferensen där bland annat USA:s utrikesminister Condoleezza Rice medverkar. SVT kan stå som symbol för de totalt hjärntvättade vänsterperspektiven: “USA:s tiggarresa till Uppland”. Det har ingenting med verkligheten att göra.
På den nu pågående presskonferensen säger Condoleezza Rice att den här Irakkonferensen inte handlar om pengar. Och vi som följer amerikansk debatt vet att där finns kritik mot att Iraks regering inte använder sina oljeinkomster som hamnar i växande fonder. Man har problem att leda och genomföra stora projekt i byggande av infrastruktur. Pengar är inte problemet.
Irak behöver inte pengar. Det handlar om att utveckla och driva på den demokratiska processen. Att bygga upp rättsstaten och andra institutioner som Irak aldrig haft eftersom man varit en diktatur.
Europeiska stater brukar ju skryta med att Europa är så duktigt på “mjuk makt”, just det som nu behövs i Irak. Att då inte visa denna styrka genom att bidra till Iraks uppbyggnad efter årtionden av tyranni, är höjden av hyckleri. (Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen