Socialdemokratins identitetskris

De höga opinionssiffrorna gör att socialdemokratin inte bedriver någon självrannsakan. Denna brist på förnyelse och omprövning kan utgöra en identitetskris som kan ge partiet en ny valförlust 2010, skriver Helsingborgs Dagblad i ledaren Inte bara fråga om makten:

Lite av facit för detta scenario finns möjligen i Danmark. Ännu efter ett antal valförluster har ledarna inte lyckats förnya politiken. Man har dessutom blivit distanserat som ledande oppositionsparti av Socialistisk folkeparti, en förnyad vänster under ledning av den karismatiske Villy Søvndal.
Danska Berlingske Tidende uttryckte det så att partiet upplever en identitetskris. 1900-talet var socialdemokraternas. Och i 2000-talet förmår inte ledarna, idag Helle Thorning-Schmidt, rikta in partiet i det nya. Inre motsättningar hindrar att partiet lägger sig där de många väljarna finns att hämta.

Ja, en ny valförlust kan innebära slutet på en epok i svensk politik. Inte minst är sverigedemokraternas opinonsvinster ett tecken på att svensk socialdemokrati kan gå samma väg som i Danmark, där Dansk folkeparti tagit över många s-väljare. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen