Obama antyder att Hillary ska få framskjuten plats

I TV-programmet Meet the Press visade man igårkväll klipp från tal av Barack Obama där han talar om boken ”Team of rivals” (som denna blogg uppmanat Obama och Clinton att läsa). I den framgår att Abraham Lincoln involverade alla sina rivaler om den republikanska presidentnomineringen i regeringen. En del har tolkat denna kommentar som att Obama kan vara beredd att erbjuda Hillary Clinton att bli hans kandidat till posten som vice president.
Många menar att det vore vansinne av Obama att ge Hillary Clinton den posten, dels därför att Obama och Clinton inte tål varandra personligen, dels därför att Clinton kommer att ge honom ett litet helvete som vicepresident, för att inte tala om skandalrisken med att erbjuda Bill Clinton en plats i Vita huset igen.
Men politik är inte som andra verksamheter. Efter ett så uppslitande primärval som demokraterna haft, ligger det i Obamas självbevaralesedrift att göra allt för att överbrygga de interna motsättningarna inför höstens kamp mot republikanerna. Ingen annan än han, som vinnare av nomineringen, kan med trovärdighet skapa en känsla av samhörighet som får alla delar av partiet på bättre humör. Och det finns ingen bättre gest än att erbjuda sin främste rival att bli vicepresidentkandidat.
Om Obama verligen vill vinna, måste han ställa sig över personliga aversioner och se till helheten. För mig blir hans val ett tecken på vilken slags ledare Obama är. Frågar han Clinton, är han mer mogen än jag fått intryck av. Se mer: ABC News i Obama Proposes ’Team of Rivals’ Cabinet, Newsweek i Obama Hints at Naming Clinton to His ’Team of Rivals’. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen