McCains och Obamas största svaghet: ålder

De två synnerligen färgstarka politiker som i höst kommer att göra upp om vem som ska flytta in i Vita huset, är mycket olika personligheter och har levt mycket olika liv. Men en sak har de faktiskt gemensamt: den största svagheten för båda är deras ålder. Barack Obama är ung i meningen extremt oerfaren, och John McCain är gammal.
I London Times varnar Gerard Baker för att de skyhöga förväntningarna på Barack Obama ska landa i stor besvikelse eftersom han aldrig visat att han har förmågan att leva upp till det han lovar, Barack Obama: the new Great Redeemer:

Idoldyrkan av Barack Obama är skamlig, faktiskt. Senatorn från Chicago är verkligen en ovanligt talangfull, inspirerande och karismatisk figur. Hans etniska bakgrund erbjuder en spännande tillgång. Men han är inget helgon. Han är en smart och elegant man med häpnadsväckande tunn erfarenhet i förhållande till de krav som ställs på innehavaren av den post han försöker nå. Det är inte bara legitimt utan nödvändigt att granska hans göranden och låtanden för att försöka härleda vad de kan säga oss om hans värderingar, i avsaknad av de normala meriter som förväntas av en presidentkandidat.

Ja, trots allt tal om att samla nationen och skapa en ny gemenskap har Obama inte tagit några som helst initiativ i senaten i den riktningen. Han har i handling inte gjort någonting av det han säger sig vilja göra som president.
En som däremot hunnit visa vad han går för, om och om igen, är McCain. Men har han fått vänta för länge? Time magazine analyserar hälsan hos den snart 72-årige senatorn, How Healthy Is John McCain?

Kampanjschemat har givit John McCain den kanske bästa möjligheten att försöka bevisa att hans ålder är en icke-fråga. Med stor bredvillighet har han rutinmässigt arbetat 16 timmar per dag i sex eller sju dagar i veckan i mer än ett år. Medan andra kandidater drar sig tillbaka till privata utrymmen mellan framträdanden under kampanjresor, tar McCain en slickepinne ellen en påse chips och startar samtal med reportrarna i timslånga intervjuer . . .
När han får frågor om sin ålder brukar han berätta en rolig episod om sin livfulla 96-åriga mamma Roberta. Vid ett möte med ledarskribenter i Washington nyligen, låtsades McCain att somna när någon tog upp hans ålder. Vid sidan om humorn har kampanjen helt klart beslutat att kandidaten själv är det bästa försvaret. ”Självklart. Jag vet att man kommer att ha mig under observation ur denna aspekt”, sa han under en turné i Iowa i vintras. ”Om det kommer att ha betydelse eller inte avgörs av hur väl jag sköter mig”.

Eller som satirtecknaren Michael Ramirez sammanfattar skillnaden mellan Obama och McCain:

(Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen