Jan Eliasson: demokratierna borde samla sig i FN

Under en lunch som Susanna Popova höll i gav förre utrikesministern Jan Eliasson sin analys av vad det amerikanska presidentvalet kan betyda för världen. Han påpekade att en ny administration träder till i januari 2009, samma år som Europeiska unionen kommer att få sin första president och utrikesminister (om än med blygsammare mandat). Det gör det möjligt att starta en ny samverkan mellan Amerika och Europa efter de senaste årens konflikter.
Det handlar inte bara om George W Bush, utan också om att Frankrike fått en president som bryter med arvet från Charles de Gaulle och Jacques Chirac. Eliasson hoppas att Europa kan samla sig så att man blir en starkare röst i världspolitiken och blir en mer jämbördig medspelare till USA, inte en motspelare eller motpol.
Orosmoln är dock demokratiska partiets protektionism och McCains Irakpolitik. Eliasson menar att både Clinton och Obama under valrörelsen gjort allt hårdare utfall mot frihandel och skyller alla problem på utländsk konkurrens. Även om valplattformar och liknande utfästelser betyder mindre i amerikansk politik, så riskerar demokraterna att låsa sig vid en olycklig politik som kan drabba världsekonomin.
Eliasson såg svårigheter i hur Irakfrågan ska lösas med John McCain som president, och han vände sig också mot McCains idé om ett demokratiernas förbund som alternativ till Förenta Nationerna. Han menade att det skulle bli svårt att uttolka folkrätten.
Jag frågade honom vad han menar borde ske istället, eftersom det ligger en hel del i den amerikanska kritiken av FN. Eliasson svarade att han vill se att de demokratiska medlemsstaterna i FN samverkade mer och han medgav att FN är svårt att styra eftersom ett antal maktblock med bas i ickedemokratiska regimer har stort inflytande.
På det hela taget hade Eliasson en optimistisk grundton, vilket ju inte alltid är det vanliga i den här typen av utblickar. Och visst är det så att de som vill att FN ska överleva som en relevant organisation, borde ta initiativ till att skapa ett demokratiernas block inom FN som kan rösta ner diktaturkartellerna. Man kan ju fundera på varför det inte redan har skett. Vad väntar FN-kramarna på? (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , )

Rulla till toppen