Icke-republikan John McCains vice?

Republikanska partiet är så försvagat att John McCain nu ses som dess siste räddare. Det är en helt annan roll än han hade så sent som för några månader sedan, då många partiaktiva såg med misstänksamhet på McCain. Detta eftersom han ibland gick sin egen väg på kollisionskurs med partiet.
Men nu betraktas han, skriver International Herald Tribune i Republicans forced to turn to their nemesis: John McCain, paradoxalt nog som partiets största tillgång också bland partiaktiva. Vid ett möte med kongressmän i veckan sa John McCain att han kommer att kampanja i de distrikt som vill se honom och avstå från de som vill slippa honom. Till tidningen säger republikanske kongressmannen Ray laHood, “Jag känner ingen som inte vill ha honom”.
Förklaringen är, som framgår i förra inlägget nedan, att John McCain är så mycket populärare än sitt parti. Det betyder att hans ställning är urstark inom partiet. Han behöver nu inte blidka de mest konservativa partiaktivisterna. Därför har det börjat viskas om att McCain till och med kan välja en icke-republikan som sin vicepresidentkandidat.
Det är helt enkelt så att en del av de amerikaner som förut identifierade sig som republikaner numera ser sig som partipolitiskt oberoende (independent). Enligt Pew Research Center är partilösa för första gången i modern amerikansk historia den största gruppen, 37 procent, medan väljare som identifierar sig som demokrater är 36 procent och endast 27 procent identifierar sig som republikaner. Se mer i Fewer Voters Identify as Republicans.
Ett sätt att tydliggöra att John McCain är något aldeles nytt, att han står över partikäbblet, vore att utse Al Gores vicepresidentkandidat Joe Lieberman som också sin. Liksom McCain tillhör han de mest beundrade politikerna i USA och har högt förtroende bland partilösa. Senator Lieberman kastades ut ur det demokratiska partiet för en vänsterradikal senatorskandidat (uppbackad av MoveOn och Daily Kos). Då ställde Lieberman upp som partilös — och vann stort återvalet till senaten. Väljarna i Connecticut ville behålla sin senator, inte välja en vänsterextrem antikrigstyp.
Lieberman är också den politiker som anses stå John McCain närmast rent personligen.
Det vore inget mindre än en sensation om McCain valde Lieberman. Men 2008 verkar ju vara sensationernas år, så omöjligt är det inte. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen