Brottsbekämpning högst på dagordningen – i London


Londons nyvalde borgmästare, konservative Boris Johnson, har snabbt deklarerat att brottslighet står högst på dagordningen, ett upplägg som kan komma att ge konservativa partiet seger också på nationell nivå. Det skriver Daily Telegraph i ledaren Boris Johnson’s formula can inspire the Tories:

Boris Johnson har inte slösat någon tid för att staka ut sitt program för London. Han kommer att slå till hårt mot kriminalitet, särskilt mot småbrottsligheten som, om den lämnas därhän, kan leda till mer allvarliga brott. Han kommer att reducera byråkratin — sparka folk, för att tala klartext — i stadshuset. Och han kommer att låta människorna i de aktuella stadsdelarna folkomrösta om de vill utvidga biltullarna till sina kvarter.
Det här är inga exotiska eller onårbara mål. Ändå, om de omsätts på riksplanet kan de erbjuda ett vinnande upplägg för de konservativa: tuff brottsbekämpning, kamp mot offentligt slöseri och lokalt självbestämmande.

Ja, det är smart politik att vara konkret. Johnson har talat om att spara tjänster i stadshuset som istället kan bli fler polistjänster. Han vill också tillåta screening efter vapen på tunnelbanan, med handburna metalldetektorer.
I England har man politiker som bryr sig om vad deras väljare tycker, och då står kriminaliteten högt på dagordningen. Det är sorgligt att vi inte har några lika lyhörda politiker i Sverige. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen