Vem får skattelättnaderna?

I riksdagens ekonomiska debatt går socialdemokraternas ekonomiske talesman Thomas Östros till demagogisk attack på finansminister Anders Borg. Han kör med det gamla mantrat om att skattesänkningarna går till dem som tjänar mest.
Till min förvåning bemöter ingen av Alliansens debattörer detta påstående, inte heller finansministern. Men den dominerande skattesänkningningen sker och har skett genom jobbavdraget som är riktat till låg- och medelinkomsttagare. Östros mantra kan inte vara riktigt. Men Alliansen låter hans mytbildning stå oemotsagd. Obegripligt.
Jag har på regeringens hemsida försökt finna uppgifter om hur skattesänkningarna fördelats. Men också där tiger Alliansen om sin politik. Obegripligt.
Alliansens partiledare tog ju död på myten om att pensionärerna inget fått genom en debattartikel nyligen. Finansutskottets ordförande Stefan Attefall (kd) återgav dessa fakta i debatten: under socialdemokraternas år 2005 höjdes pensionerna med 163 kr/mån, i år höjdes de med 330 kr/mån och 2009 kommer de att höjas med ytterligare 500 kr/mån.
Men var är övriga fakta om fördelningsprofilen på regeringens politik? Vi behöver fakta! Ska den socialdemokratisk mytbildning kunna punkteras är det slagkraftigaste motargumentet att kunna redogöra för hur verkligheten ser ut. Finansdepartementet borde nog bli lite bättre på att förse samhällsdebatten med underlag. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen