Vårdval Göteborg

Vårdval är den borgerliga Alliansens trumfkort i sjukvårdspolitiken. Mona Sahlin begick sin största tabbe sedan hon blev partiledare när hon ställde sig i spetsen för motstånd mot Vårdval Stockholm och därmed all den förnyelse som sker runt om i svenska landsting och syftar till att stärka patienternas ställning. Sahlin har ställt sig på byråkratins sida och gjort patienterna till fiender.
Det blir tydligt när man ser till det första landsting som införde Vårdval — Halland. Och därtill i stor enighet mellan Alliansen och socialdemokratin i länet. Det ser för första gången på länge ut att vara en lyckad förnyelse inom svensk sjukvård. Göteborgs-Posten skriver i ledaren, Halland visar vägen:

Sjukvårdsstriden i Göteborg är en utmärkt illustration om vad de handlar om. Skall politikerna få fritt spelrum att fortsätta sin delvis slumpstyrda vårdpolitik med ogenomtänkta nedläggningar och placeringar av vårdcentraler. Eller ska alla de patienter som nu protesterar mot att förlora sin läkare när vårdavtal sägs upp, få mer att säga till om?

Striden om makten i sjukvården står mellan byråkratin, med Mona Sahlins aktiva stöd, och patienterna. De senare uppbackade av Alliansens partier. Det är en strid Sahlin inte får vinna. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen