Sjuksköterskestrejken och moderata brudar

Sydsvenskan lägger samman statsminister Fredrik Reinfeldts landsomfattande turnéer till främst kvinnliga arbetsplatser i vård och omsorg med sjuksköterskefackets lönekrav i nu pågående strejk, Moderata brudar:

Reinfeldt har inte minst bland sjuksköterskor skapat förväntningar som konfliktparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, med ordföranden Anders Knape (m), kan få svårt att leva upp till. När fagert politiskt tal skall förverkligas kan det bli dyrt.

Ibland blir naiviteten lite väl överväldigande i politiken. Om det var enkelt och lätt gjort att lyfta lönerna för hundratusentals människor i offentlig sektor, då skulle naturligtvis Göran Persson ha gjort det inför valet 2006. Grundläggande förändringar sker inte på en dag, ett år eller ens en mandatperiod. Det kräver långsiktiga värderings- och systemskiften som sakta men säkert förändrar förutsättningarna.
Det är dessa systemskiften vi borde fokusera på. Fler arbetsgivare att välja mellan i vård och omsorg, lättare för konsumenter att satsa egna pengar på den mjuka servicesektorn är två avgörande förändringar som krävs för att sjuksköterskor och övrig vårdpersonal ska kunna få högre lön. I USA satsar privatpersoner mer av sin konsumtion på dessa mjuka tjänstesektorer än vad den svenska staten gör. Det visar att människor måste få göra sina egna val, med sina egna pengar, istället för att överlämna dem åt politiker som topprider verksamheten och gör den ineffektiv och därför omöjlig att satsa mer resurser i.
Alliansen bör tydligare visa varför deras politiska färdriktning leder till högre status och mer frivilliga resurser till vårdsektorn. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen