Obama avslöjar sin arrogans

Under våren har väljare och politiska bedömare försökt lära känna Barack Obama, vilka hans djupare värderingar och moral är, bortom valtal och intervjuer, och vilken hans politiska karaktär är. Ett ord som dykt upp allt mer är: arrogant.
Och en händelse som stärker den bilden är ljudupptagning från ett möte med valarbetare i San Francisco förra veckan där journalister inte var med. Ljudupptagningen har publicerats via internet. Där talar han om hur vita låginkomsttagare i Pennsylvania och mellanvästern är bittra och klänger sig fast vid vapen och religion.
Det är kanske inte det man ska säga om dem vars röster man vill ha i primärvalet 22 april…
Och han försöker nu rätta till misstaget, rapporterar Washington Post, ‘Bitter’ Is a Hard Pill For Obama to Swallow:

Senator Barack Obama uttryckte på lördagen ånger över det sätt som han uttalade sig när han beskrev småstadsamerikaner, medan Clintons kampanj fortsatte att beskriva Obamas kommentarer som bevis på att Obama tillhör etablissemanget och inte vet hur vanligt folk har det.
“Jag uttryckte mig inte särskilt bra”, sa Obama till publiken vid ett valmöte i Muncie, Indiana. I en tidningsintervju senare på dagen i Nordkarolina sa han, “Uppenbarligen uttryckte jag mig på ett sätt som förolämpat människor, och jag ångrar det.”

Ja, det är något märkligt att Barack Obama, som ständigt anklagar vita för att generalisera om svarta, här demonstrerat att han gör samma sak, generaliserar om vita. Och han är ju inte lite arrogant när han talar nedlåtande om just de människor han vill ska rösta på honom om lite drygt en vecka. Återstår att se hur Obama klarar denna nya skandal, som har samma underliggande frågeställning som skandalen med pastor Wright: vad tycker Obama om vita, egentligen?
Obamas olika uttalanden finns att lyssna till på YouTube. Här är ljudupptagningen från San Francisco, Barack Obama: Bitter Pennsylvania Clings to Guns & Religion. Och här är utdrag ur hans bok, Obama audio: bitter hate speech in books too. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen