Mer om fri vilja, ansvar och brott

Tack för alla mejl på temat Finns fri vilja? Många håller med och förstår inte varför de borgerliga partierna tiger i moralfrågor och därmed lämnar fritt spelrum för allt detta galna flum som dominerar kriminalpolitiken. På det kan jag inte ge något svar. Här har borgerligheten lämnat walk over sedan 1968, medan man framgångsrikt besegrat extremvänstern i ekonomisk politik.
Några vill nyansera ”Thomas” ståndpunkt och menar att problematiken är intressant, men bara teoretiskt: ”Ska man vara petig tycker jag inte att en fri vilja finns där det är naturlagar som bestämmer vilket håll elektronerna tar i hjärnan. Men det är på en teoretisk opraktiskt nivå. I verkliga livet där människorna finns måste man kräva ansvar för beslut, allt annat leder till en absurd värld där allt är offrens fel.”
Att teoretisera kring hjärnans funktionssätt har jag ju inget emot, lika lite som jag har något emot statistik eller ekologi. Men när feminister gör statistik till politik och miljönissar gör ekologi till ideologi, då gäller det att sätta tvärstopp. Darwins evolutionsteori missbrukades ju av nazismen för att begå folkmord och av svenska politiker för att tvångssterilisera med rashygien som motiv. Vetenskap och ideologi tillsammans kan bli en farlig brygd.
En annan läsare menar att ”Thomas” drar för långtgående slutsatser av Wegners arbete: ”Sen är jag också skeptisk om Daniel Wegner faktiskt har bevisat att ’fri vilja’ inte existerar, han visat på fall där den kan manipuleras, det är rätt långt ifrån att misshandla någon till döds.”
Den som vill få ytterligare kött på benen om Wegner och den vetenskapliga diskussionen om fri vilja kan läsa en intressant artikel hos Ludwig von Mises Institute: Does Neuroscience Refute Free Will? (Tack Michael) Den börjar med ett talande citat ur ”King Lear” av Shakespeare om flykten från ansvar…
Och för att sammanfatta kan jag citera klassiske liberalen Mattias Svensson som i vintras skrev, Rättvisan och förmyndartanken:

Att betrakta folk som idioter har konsekvenser. Samma föraktfulla människosyn som ursäktar statlig detaljreglering av vad vi ska äta, hur vi ska leva och hur länge man får serveras alkohol på kvällen, används i rättsväsendet för att ursäkta mördare, våldtäktsmän och kidnappare. Ännu en anledning att återupprätta personligt ansvar och sunt förnuft.

Tänk om vi kunde få en valrörelse som handlade om detta! Om de borgerliga såg till att moraliskt skola sina kandidater och tog upp kampen mot relativisterna och annat flum, skulle man vinna med 75 procent av rösterna. Det är jag övertygad om. De som håller på oansvar, straffrihet och förmynderi är kraftigt överrepresenterade i etablissemangen, men inte i folket. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen