Mediemanipulationer i Fitna:s efterföljd

I en annan Der Spiegel-artikel vänder sig den prisbelönte författaren och kolumnisten Henryk Broder mot den demonisering som medierna använder för att marginalisera Geert Wilders, Geert Wilders Is No Right-Wing Populist:

Holländske parlamentarikern Geert Wilders må vara många ting, men han är inte den högerpopulist han anklagas för att vara . . . För det första, är Wilders en radikal liberal. För det andra är det han just nu gör oerhört impopulärt. För sex år sedan mördades Pim Fortuyn, också han kallad högerpopulist. Han vara verkligen mycket populär, inte därför att han var höger utan därför att han satte fingret på frågor som de traditionella eliterna i Holland ignorerade.

Vi som mediekonsumenter måste bli mer vaksamma över hur medierna etiketterar olika aktörer i samhällsdebatten, särskilt i känsliga och tabubelagda ämnen. Medierna använder orden och beskrivningarna för att på subjektiv politisk grund höja eller sänka trovärdigheten hos olika avsändare. Vi ser hur vänstern gärna kallar sig ”liberala” även om man har få frihetliga värderingar, medan man stämplar liberalism som någon sorts ytterligheter. Man talar om högerextremister när det bråkas på gatorna, men kallar de som oftast attackerar och slår sönder skyltfönster för vänsteraktivister.
Eftersom massmedierna numera är politiska aktivister och aktörer, inte alls neutrala rapportörer, måste vi medborgare lära oss att tolka propaganda i nyhetsförmedlingen. Exakt på det sättet sovjetblockets medborgare fick lära sig att hantera manipulationer.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen