Kärnväljarna blir huvudvärk i valet 2010

Vår diskussion i radions Studio Ett (lyssna direkt)om regeringens ekonomiska vårproposition gav en god illustration på att det i nästa valrörelse uppstår ett nytt dilemma för både socialdemokraterna och moderaterna: hur tillfredsställa kärnväljarna?
Vänsterdebattören Devrim Mavi vid Dagens Arena pekade på att många kan tänka sig högre skatt för att få bättre vård och omsorg, på vilket jag kontrade att det skulle vara guldläge för Alliansen om socialdemokraterna gick till val på höjda skatter för låginkomsttagare. De socialdemokratiska kärnväljarna skulle säkert gilla det, men man skulle skrämma bort marginalväljarna i mitten.
Samma probem har ju moderaterna, eftersom deras kärnväljare vill ta bort värnskatten och sänka skatten för dem som tjänar mest. En sådan sänkning skulle ge socialdemokratin skarp ammunition med vilken man skulle kunna skjuta sönder Alliansens trovärdighet i fördelningspolitiken, där Alliansen säger sig värna låg- och medelinkomsstagare. S skulle kunna skrämma marginalväljarna med att moderaterna bara gynnar de rika. Därför måste Alliansen avstå från att ta bort värnskatten, vilket skapar irritation bland kärnväljarna.
Ska socialdemokraterna avstå skattehöjningar för att locka marginalväljare eller lova skattehöjningar för att göra kärnväljarna nöjda? Ska moderaterna avstå från att avskaffa värnskatten för att locka marginalväljare eller lova att ta bort den för att göra kärnväljarna nöjda?
Det blir intressant att se hur denna nya problematik kommer att hanteras framöver. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen