Kampanjresurser: rika demokrater mot fattig McCain

En viktig värdemätare på klimatet i amerikansk politik är vem som samlar in mest resurser till sin kampanjkassa. Demokraternas kandidater Barack Obama och Hillary Clinton har närmast översvämmats i bidrag från medborgarna, medan republikanerna haft mycket svårt att samla in några kampanjbidrag alls. Det är ett bevis på att det finns ett underliggande missnöje med det republikanska styret.
Republikanernas kandidat John McCain däremot, är, och har länge varit, en av USA:s mest populära politiker. Det är därför han håller jämna steg med demokraterna i opinionsmätningarna, trots att demokraterna borde leda stort.
Men det är naturligtvis en nackdel att inte ha pengar i kampanjkassan. En stor del av amerikanska folket får sin valinformation genom TV-reklam, som kostar enorma summor. Men nättidningen Politico visar hur McCain-kampanjen tänker vända denna brist på pengar till sin fördel, McCain readies unorthodox campaign:

McCain kommer att till en aldrig tidigare skådad utsträckning förlita sig på fria medier för att få ut sitt budskap på ett sätt som inte bara syftar till att minimera hans underläge i att ha minst kampanjpengar utan också för att triangulera kontrasten mellan honom och såväl demokraternas kandidat som president Bush.
McCains rådgivare tillstår att de inte har mycket till val utan att söka nå ut på mediemarknaden via redaktionell uppmärksamhet eftersom de inte har en chans att matcha Obamas eller Clintons reklambudgetar dollar för dollar. Republikanernas fundraising i år bleknar i jämförelse med demokraterna och Bush-Cheneys politiska maskin.
Rådgivarna hoppas att de kan förvandla nödvändighet till dygd. Genom att vara öppen och tillgänglig för tuffa frågor från reportrar under hans busskampanjer varje dag och potentionellt även ännu tuffare frågor från väljare vid mängder med valmöten, kommer McCain att demonstrera hur han skiljer sig från politiker som är betydligt mindre tillgängliga.
”Folk här i landet har väldigt dåligt humör just nu, och de vill se förändring”, säger Steve Schmidt som är en av McCains viktigaste rådgivare. ”Och det första tillfället de har att utvärdera förändring är genom att se vilken sorts kampanj kandidaterna bedriver. Väljare kommer att få en signal om vilket annorlunda presidentskap han kommer att stå för genom att se hur han kampanjar.”

Sedan John F Kennedy finns det ingen presidentkandidat som gjort sig så tillgänglig för både journalister och väljare som John McCain. Han har inte haft några livvakter, förrän Secret Serivce blivit så oroande över McCains bristande skydd att man offentliggjorde att McCain saknar varje form av skydd. Detta offentliggörande tvingade McCain att börja resonera vilket sorts skydd han ska ha.
McCain har konstant varit tillgänglig för journalister på sin kampanjbuss. De kan lätt och snabbt få hans reaktion på vad som helst.
Det kan jämföras med Barack Obama som i journalistkretsar är känd för att hålla stor distans och sällan ge dem möjlighet att ställa frågor.
John McCains upplägg är naturligtvis beundransvärd, men samtidigt extremt riskfylld. Det räcker med några felsägningar, eller några oövervägda uttalanden, så får han skandaler på halsen.
Men om McCain lyckas vara lättillgänglig och undviker grodor så kommer amerikanerna inte att missa hur olik McCain är vanliga politiker i makten. I tider då folk är kritiska mot och irriterade på politiker, kan denna öppenhet, bara i sig, ge honom segern. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen