Har morötter rättigheter?

Schweiz har nu antagit en federal lag som säger att all forskning på växter måste ta växtens värdighet i beaktande. Kommittén som övervakar har satt upp riktlinjer som påpekar att man inte egentligen kan äga en växt, växter har rätt att respekteras för det de är, vi inte skall skada dem i onödan och vi kan inte göra dem till föremål för våra mänskliga önskemål.
Detta är ännu ett exempel på hur moralfilosofi, humanism och västerlandets tänkande om  ”värdighet” och ”rättighet” urholkas och utmanas i vår tid. Om människor inte har större rätt än växter och djur, suddas gränsen mot folkmord och andra fruktansvärda övergrepp ut. Djur och växter är inte människor. De ska värnas och vårdas för vår egen trivsel, naturligtvis, men de har inga som helst rättigheter. (Om så vore fallet: vart vänder sig gasellerna på Afrikas savanner för att klaga när de attackeras och dödas av lejonen?)
Anders Sandberg, vid tankesmedjan Eudoxa, skriver mer i ämnet i The Dignity of the Carrot i Practical Ethics News som ges ut av Oxforduniversitetet. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen