Företagandets villkor

Elise Claesons kolumn i Svenska Dagbladet, Gå mer på teater, Almi!, föranleder entreprenörsbloggen Disruptive att kommentera: SvD om Företagande. Det blir en intressant diskussion om företagande och familjepolitik.
Claesons poäng är att företagsamhet lurar i starka familjer som har ett sparkapital, som vågar söka efter lyckan och som kan försörja varandra. Disruptive granskar och ifrågasätter denna tes. Och i kommentarfältet skriver Claeson:

I Sverige gör vi sällan kopplingar mellan familjepolitiken och företagsamheten. Men det borde vi göra. De fria självägande bönder som vi gärna ser som ursvenskarna, var i själva verket familjeföretagare. En stor del av svenskarna härstämmar från dessa strävsamma företagare

Ja, studier visar också att framgångsrika immigranter i nya länder ofta når sina framgångar genom eget företagande och starka familjeband där man kan erhålla riskkapital och arbetskraft till rimliga kostnader.
Civilsamhället har en oerhörd kraft som föraktas i vårt land. Vi borde tänka om. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen