Attitydförändringar speglar stora framsteg i Irak

I mer än tre år har Michael Yon rapporterat från Irak och Afghanistan. Han skriver nu om utvecklingen i Wall Street Journal, Let’s ’Surge’ Some More, med anledning av kongressutfrågningarna av general Petraeus.
Han inleder med att konstatera att det inte längre är generalerna som utkämpar det förra kriget, utan politikerna som sitter fast i vad som hände i Irak 2004-2006. Utvecklingen nu är en helt annan. Han beskriver hur hela atmosfären förändras i det irakiska samhället.

Jag tillhör de journalister som längst följt stridande enheter i Irak på nära håll (embedded). Jag har följt detta krig på nära håll, också när det var som blodigast. Och jag vill påstå att förvandlingen under de senaste 14 månaderna är så nära ett mirakel man kan komma.
Förändringen går djupare längre än till fallande statistik över döda och skadade i strid. En ung irakisk översättare som skadats och var rädd att dö, bad sitt amerikanska befäl att begrava hans hjärta i Amerika. Iraks specialförband har intagit gatorna för att förfölja terroristerna som dödar. Den amerikanska försvarsmakten är den mest respekterade institutionen i Irak och många irakiska pojkar drömmer om att bli amerikanska soldater. Ja, de känner till ”GoArmy.com” . . .
Irakierna har lärt känna amerikanska soldater som krigare som skyddar dem från terrorister och ligor. Men de har också upptäckt att dessa krigare hellre hjälper till att återuppbygga kliniker, skolor och grannskap. De har lärt sig att amerikanska soldater inte bara är den farligaste fienden man kan ha i världen, utan en av de bästa vänner ett samhälle kan ha . . .
Den stora minskningen av vägbomber är också en politisk framgång, eftersom bomberna var politiska aktiviteter. Det är inte möjligt att gräva ner en pansarvagnsbrytande bomb på 600 kg utan civilbefolkningen såg det. Eftersom militären inte kan övervaka alla vägar 24 timmar om dygnet, är man beroende av att civila i grannskapet tipsar om bomberna. Förut skyddade man terroristerna och höll tyst om var vägbomber placerades. Idag använder man sina mobiltelefoner för att ringa amerikanerna.

Ja, man kan undra när massmedierna i väst tänker överge den förfalskade bild av situationen man pumpar ut.
(Andra intressanta bloggar om , )

Rulla till toppen