Vart tionde land är farligare än Irak

SVT-text kan man läsa sammandrag av ett intressant Reuterstelegram:

Afghanistan är ett mindre stabilt land än Irak. Allra minst stabilt är det i Gazaremsan, på Västbanken och i Somalia, enligt Jane’s Information Groups förteckning över riskfyllda länder. Irak hamnar bara på plats 22 över instabila länder och placerar sig därmed bland länder som Niger, Nigeria och Burundi. Afghanistan däremot hamnar på föga smickrande plats tre.
Jane’s Country Risk Rating kom i år för första gången och därmed saknas jämförelsetal. Stabilast i världen är Vatikanstaten följt av Sverige, Luxemburg och Monaco.

Av alla världens länder är således vart tionde farligare än Irak. Jag hittar inte hela listan över de 21 länder som är mer instabila än Irak, men den här säkerhetsanalysen bekräftar det som tidigare rapporterats här i bloggen: Irak är inte farligare än många andra länder i Mellanöstern och Afrika.
Se mer: Reuters i Iraq seen as more stable than Afghanistan, Daily Mail i Afghanistan is world’s third most unstable country – more unstable than Iraq och IHC i Gaza Strip and West Bank is the Most Unstable(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen