Varför går det så mycket bättre för Schweiz?

Runt 1970 låg Sverige och Schweiz på ungefär samma välståndsnivå. En svensk krona hade samma värde som en schweizisk franc, idag går det sex kronor på en franc. Kolumnisten John Fund gör en intressant genomlysning av Schweiz i tidskriften The American, Switzerland has become the envy of Europe:

Schweiz har skapat en remarkabel framgångssaga som går långt bortom det som brukar känneteckna landet: choklad, kockor och knivar. De har en av världens mest stabila ekonomier, en välutbildad arbetskraft, internationellt erkända exportföretag, en sund valuta och en effektiv bank- och finansiell tjänstesektor. Allt detta kombineras med en häpnadsväckande social harmoni, trots att Schweiz har fyra nationella språk och stor religiös mångfald . . .
Av direkta investeringar i USA svarar Schweiz för en större andel än Latinamrika, Africa och Asien (utom Japan) sammantaget.

Tänk att en viktig skillnad mellan Sverige och Schweiz är att de aldrig haft ett starkt socialdemokratiskt parti och därför heller aldrig låtit skattetrycket drivas upp i himlen… (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen