Europa och Sverige behöver Nato

Brittiska vänstertidningen Guardians biträdande chefredaktör Martin Kettle skriver en intressant kolumn idag, A Euro-army is fantasy land. We need our American ally:

Erfarenheten från Irak, tillsammans med Europas växande roll på Balkan, har frestat somliga europavänner att säga att Nato spelat ut sin roll och att en ökad militär roll för EU borde ersätta Nato. Det här är fria fantasier. Om det finns en sak som vore värre för Europa än att gå i krig som Amerikas allierade, så är det att gå i krig utan dem. Det är sant att Europa satsar för lite på försvaret eftersom man vet att man kan lita på amerikanerna, men av det följer inte att Europas nationer skulle bli villigare att spendera mer om Nato föll samman.
Nato – som Talleyrand sa om Ryssland – är alltid för starkt och för svagt samtidigt. Just nu är Nato också en lösning i sökandet på ett problem. Den övergripande prioriteringen [vid Natotoppmötet] i Bukarest måste bli att vända utvecklingen i Afghanistan. Alternativet är, som Sarkozy sa, inte acceptabelt. Men långsiktigt är det nödvändigt för Europa att ta ett större ansvar för våra egna säkerhetsbehov inom Nato. Det kommer inte att ske över en natt. Men det kommer inte alls att ske om vi inte ärligt och mer öppet än hittills diskuterar frågorna.

Har ni tänkt på att svenska medier alltid diskuterar USA:s roll i världen. P1 är fylld med maniska program om vad USA gör, och framför allt gör fel. Däremot diskuteras aldrig Europas roll, annat än vad vi borde “säga” till Washington. Europa har fler invånare än USA. Varför hamnar svenska vänstermedier alltid i en diskussion där vi sitter på läktaren och kommenterar världshändelserna som om vi inte är en del av den?
Varför inte lära lite av Martin Kettle i Guardian? (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen