Skruva upp Kina-kritiken

Jag tyckte det var ett stort misstag av internationella olympiska kommittén att tilldela OS 2008 till Kina. På grund av deras allvarliga övergrepp mot mänskliga rättigheter borde de inte belönas med ett OS. Däremot tycker jag det är löjligt att kräva att enskilda idrottsmän och -kvinnor ska ta det moraliska ansvar som politiker och makthavare inte är beredda att bära.
När LUF-aren Frida Metso i radio attackerar höjdhopparen Stefan Holm är det ett uttryck för en form av förakt. Ett förakt för andra människors livsgärning. Vem är hon att styra andra enskilda människors liv?!  Metso borde rikta sig mot den politiska klassen, inte ösa galla över idrottarna. 
Jag har aldrig varit för statligt beslutad handelsbojkott av Kina och jag är inte för idrottsbojkott när olympiska kommittén väl fattat sitt beslut. Det är fel väg eftersom det drabbar andra än dem man avser att straffa. Och med tanke på hur känsligt kommunist-Kina blivit för internationell kritik mot landets övergrepp inför OS, kanske det rent av var bra för mänskliga rättigheterna att lägga OS i Kina. Till skillnad från förr, då världshandeln var mindre med kommunistländer, kan ingen nation idag bortse från ekonomiska och imagemässiga konsekvenser av att bete sig på ett sätt som upprör världen.
OS har satt Kina på kartan. Istället för att tjata om Guantanamo har ögonen riktats mot massiva övergrepp som omfattar mer än en miljard människor, hela befolkningar, när det gäller mänskliga rättigheter.
Det har gjort att tibetanerna vågar höja rösten mot det kommunistiska förtrycket. Och omvärldens politiker kan inte längre tiga om Kinas övergrepp. Nu tvingas politikerna ut på banan och bli tydligare än vad de varit, om inte OS förlagts till Kina. Därför håller jag, för ovanlighets skull med såväl SVD-ledaren Nu ska vi skruva upp volymen som DN-ledaren Öka trycket på Kina. Se också Tibet hålls i järngrepp, Kina skyller på Dalai lama. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen