Skandiadomen måste överklagas

Än en gång lyckades försäkringsbolaget Skandias chefer Lars-Eric Petersson och Ulf Spång att smita undan rättvisan. I går friade Stockholms tingsrätt dem i åtal om grovt skattebrott. De har tidigare friats från bedrägeri då man plockat ut bonusar ur Skandia utan styrelsebeslut. Nu handlade det om man undanhållit dessa belopp från beskattning. Dagens Industri skriver i ledare (ej online):

Så här står det i domen om Ulf Spång och hans avsikter: “Ett sådant förfarande skulle innebära inte bara ett avtalsbrott från hans sida utan sannolikt även en brottslig handling. Det kan på goda grunder ifrågasättas om en person i Ulf Spångs ställning var beredd att ta sådana risker”.
Det är svårt att inte skratta, åtminstone om man har följt vad som hände i Skandia under de aktuella åren. Men skrattet fastnar i halsen. Domstolen anser alltså på fullt allvar att en Skandiadirektör inte kan tänkas utsätta sig för risken att begå brott och därför måste vara oskyldig.

Man kan bara skaka på huvudet. Det är bevisningen som ska gälla, inte vilken position en misstänkt har i samhället. Svenska domstolar verkar ha väldigt svårt att sätta Skandiadirektörer bakom galler. I USA är det annorlunda. Bedragare på Wall Street åker in på 25 år om de förskingrar företagskunder på deras tillgångar. Brottslingar i kostym och slips är inte ett dugg bättre än dem utan. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen