Ska London kicka Röde Ken för blåe Boris?


Den 1 maj går London till borgmästarval. ”Röde Ken” Livingstone är den sittande borgmästaren, både karismatisk och kontroversiell. Han utmanas nu av något så ovanligt som en underhållande och intellektuell politiker, Boris Johnson (f 1964).
Efter examen från Oxford (i historia) blev han journalist, bl a europakorrespondent för Daily Telegraph, för att 1999-2005 kröna denna bana som chefredaktör får ansedda tidskriften The Spectator. Han blev parlamentsledamot 2001 och heltidspolitiker som konservativa partiets utbildningstalesman 2005. Främst är Johnson dock känd som en lysande kolumnist och debattör med en personlig stil som både är skarpsinnig och lättsam.
Ja, så mycket att en annan framstående konservativ kolumnist i Daily Telegraph, Charles Moore, idag skriver att det har chockat en del av Boris Johnsons supportrar att han tar borgmästarvalet på allvar, Work in progress, or what will happen if Boris Johnson wins race to be Mayor of London? Moore sammanfattar:

[Nuvarande borgmästaren] Ken Livingstone använder den klassiska vänstertaktiken att binda samman minoriteter runt offerrollen. Han föredrar grupprättigheter framför inviduella fri- och rättigheter . . .
Boris Johnsons politik är, å andra sidan, verkligt progressiv. Den utgår ifrån att London är multietniskt, och han är bekväm med det. Johnson är liberal, tolerant i den rätta formen av begreppet. Men anser att multikulturalismen skapar segregation mellan människor: ju mer mångfald man har, desto mer av en gemensam kulturell norm behövs. Trygga gator och bussar, säkra skolor där elever lär sig läsa och skriva bra engelska är viktigt för alla, och det är något som London saknar idag. Att åstadkomma allt detta — det vore progressivt!

Hur viktigt Londons borgmästarval är framgår av partiledarnas engagemang. ”Att besegra Ken Livingstone i borgmästarvalet i maj är viktigt för hela det konservativa partiets framtid”, säger David Cameron till Financial Times i Toppling Livingstone ’is important’ for Tory fortunes.
Times rapporterar att Labourledaren och premiärministern ser dystert på Röde Kens återval eftersom han ligger 12 procentenheter efter Johnson: Gordon Brown deserts Ken Livingstone as hope of holding London fades.
Det vore en dubbel seger om Boris Johnson vinner: det skulle bli en svårt vänstervriden och politiskt korrekt politikers fall och samtidigt ett val av en personlig profil känd för intellektuell nyfikenhet och sunda konservativa värderingar. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen