Riksdagspartierna understödjer huliganism

Det är sällan jag upplevt en så engagerad VD som Alf Johansson i Djurgårdens fotboll AB. Under en lunch idag berättade han om hur bolagiseringen ger mer pengar till idrotten, såväl till elitspelarna som till ungdomsfotbollen. Han är dock djupt bekymrad över att varken den förra vänstermajoriteten eller nuvarande borgerliga majoriteten i Stockholms stadhus begriper hur viktigt det är för klubbarna att ha tillgång till en egen arena, för att ytterligare stärka fotbollen.
— Om vi inte får bygga egna hemarenor inom några år, kommer huvudstaden inte att hänga med alla de klubbar ute i landet som fått egna arenor. Elfsborg har ökat sin omsättning från 50 till 130 miljoner kronor om året sedan de fick sin nya arena. Djurgården ligger på omkring 100, och AIK strax efter. Stockholm hamnar på efterkälken.
Det handlar inte om skattepengar, utan om att Stockholms stad inte tilldelar mark att bygga arenor på. Även om mitt intresse för svensk klubbfotboll är högst begränsad, låter det synnerligen trångsynt av Stadshuset att inte bidra till att fotbollen i Stockholm kan vara kvar i allsvenskans toppskickt.
Men det som är värst är att politikerna i riksdagen inte hjälper till att stävja huliganismen. Under frågestunden berättade Alf Johansson om allt det klubbarna försöker göra för att komma ut våldet. Men man får inget som helst stöd av riksdag och regering.
Exempelvis ledde påstötningar på förre Thomas Bodström (s) ingenstans, om att införa den lag som Storbritannien använt för att effektivt kväsa huliganismen: Polisen får rätt att informera om gripanden till klubben, så att klubben kan stänga av supporter som deltagit i våldshandlnigar. Detta är sekretessbelagt i Sverige. Klubbarna får inte veta. I Storbritannien kan man döma huliganer att anmäla sig på polisstation närmast hemmet samma klockslag som klubblagets matcher startar. Det gör det svårt att delta i huliganism. Inte heller den möjligehten finns i Sverige.
Inte heller nuvarande justitieminister Beatrice Ask (m) har fått tummen ur och lagt fram sådant lagförslag.
Det ställs ofta krav på klubbarna att göra mer mot våldet, som kryper allt längre ner i åldrarna: Huliganer värvar 13-åringar. Men hur ska klubbarna kunna agera om rättsstaten rycker på axlarna och struntar i att vidta åtgärder?
Återigen demonstrerar riksdagspartierna att de står på våldsverkarnas sida. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen