Reinfeldt på studiebesök, bra eller dålig taktik?

“Välkommen till verkligheten” heter ju moderaternas nya kampanj, där lokalpolitiker ska göra 3.000 besök ute i verkligheten den närmaste tiden. Det har jag inget emot. Lokalpolitiker behöver träffa folk.
Men är det rätt att statsministern ägnar så mycket tid åt att resa runt och träffa några tiotal personer till priset av många timmars frånvaro från ledarskapet i Rosenbad? 
Jag vill ju hellre ha en statsminister som är förberedd, djärv och offensiv i mediekriget med oppositionen. Reinfeldt kan nå miljontals människor genom att framföra politiska budskap via medierna, och han kan där sätta tonen för hela den svenska politiska samhällsdebatten. Det är via medierna Alliansen sätter bilden av sig själv. Inte genom att skaka hand på en arbetsplats någonstans i Sverige.
På något sätt känns det som att Fredrik Reinfeldt smiter från den tuffa hetluften för småtrevliga samtal med medborgare som är förundrade över att en kändis som statsministern är på just deras arbetsplats.
Alliansen har så mycket att ta igen i förlorade positioner i samhällsdebatten. Och man behöver förbereda valrörelsen 2010. Vilken är det framtidsbudskap man ska leverera till folket? När man lämnat lokalpolitiken och leder landet känns det som slöseri med tid att valsa runt i “vardagen”. Detta är inte en statsministers vardag, utan någon annans. Och statsministern borde prioritera den vardag som är en regeringschefs.
Men Widar Andersson (s) håller inte med. I Folkbladet rapporterar han från statsministerns och folkhälsoministerns besök i Norrköping igår, Reinfeldt fick en bra dag:

Reinfeldt och Larsson kunde inte ha valt ett bättre studiebesök i Norrköping. De fick se en verksamhet som ligger i framkant i Sverige. De fick träffa ungdomar som mot de flesta odds är på väg ut på arbetsmarknaden. Och de fick samtala med väldigt kvalificerade medarbetare från Norrköpings kommun.
Fredrik Reinfeldt ska ha ett erkännande för sina enträgna besök ute bland välfärdsverksamheternas brukare och anställda. Han lyssnar verkligen på vad folk säger. Om det sedan leder till politiska förändringar, återstår att se. Men ingen kan anklaga honom för att inte göra ett seriöst försök att bli en trovärdig välfärdspolitiker.

Imagemässigt kanske besöken ändå är en tillgång. Men jag är skeptisk… (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen