Om meteorologerna inte kan förutse väder ett dygn framåt, hur kan de då se 50 år framåt?

I gårdagens väderprognos i Rapport lovade SVT:s meteorolog att det skulle bli uppehåll och till och med soligt över västra Götaland. Bara några timmar senare vräkte nära en halv meter snö ner i området! Flera vägar blev avstängda i det kraftiga snökaoset, rapporterar Göteborgs-Posten. Till SVT:s heder så skriver man om det egna fiaskot: Hur kunde det bli så fel?
Det här är rätt dag att citera ur en artikel av författaren Jarret Wollstein i nya numret av Nyliberalen:

Världens bästa meteorologer som använder de mest avancerade datorerna kan inte förutse det lokala vädret två veckor fram i tiden. Varför skulle då anhängarna av global uppvärmning kunna förutse hela världens klimat 50 eller 100 år in i framtiden?

Tänk om den frågan ställdes lite oftare. Wollsteins slutsats lyder:

Debatten om global uppvärmning har kommit att präglas av hysteri, överdrifter och pseudovetenskapligt nonsens. Mycket liknar den en modern variant av medeltidens vidskepelser.

Ja, med tanke på att den globala temeraturen sjönk kraftigt under 2007, med en halv grad celsius, vore det hedervärt om debattörerna kunde tagga ner och erkänna att de datastyrda prognoser man plockat fram ingalunda är säkra. Inte säkrare än SMHI:s prognos för idag över västra Götaland! (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen