Obama håller idag sitt livs viktigaste tal

Den partipolitiskt oberoende nättidskriften Politico skriver, i Race uproar offers test for Obama, att Barack Obama i dag avgör hela sin politiska framtid. Förklaringen är att Obamas andlige rådgivare Jeremiah Wright avslöjats som aggressiv rasist och Amerika-hatare. Wrights budskap är raka motsatsen till det Obama nått framgång med, att vilja skapa samhörighet och gemenskap över alla gränser. Kan Obama på ett trovärdigt sätt förklara varför han tar råd av Wright? Tidningen skriver:

Han har drabbats av en fullskalig och snabbt växande politisk kris i vilken hans rykte som ledare, med enfrågebudskapet att han har förmåga att lyfta sig över rasgränserna och förena Amerika, är i fara. En rad samverkande faktorer . . . har dramatiskt höjt insatserna för Obama inför det tal han ska hålla i Philadelphia på tisdagförmiddagen [lokal tid].
Ett framgångsrikt framträdande kan betyda mycket för att ge svar på tal till Hillary Clintons klagomål om att Obama aldrig visat att han kan hantera en tuff och oberäknelig kris som politiker på högsta nivå ofta måste ta itu med.
Ett misslyckande kan betyda att många vita oberoende väljare — en nyckelgrupp bakom Obamas succcéartade framgång — börjar tvivlar på att han verkligen är den brobyggare och healer han framställer sig som.

Ja, han måste verkligen förklara hur han kunnat vända sig till Wright får råd i 20 år utan att se det hat Wright är fylld av. Obama har länge skyltat med sitt stöd från Wright officiellt (och på presidentkampanjens hemsida till i fredags). Varför har Obama inte tagit avstånd från Wright tidigare? Varför gör han det först när massmedierna avslöjat vad Wright faktiskt står för?
Risken för att Obama framstår som hycklare är överhängande. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen