Larvigt kristjat om kristdemokraterna

Medierna älskar att älta borgerliga “problem”. Nu när vänsteroppositionen krymper istället för att växa i opinionsmätningarna, måste man hitta något annat “problem” eller “kris” för de borgerliga partierna. Man har funnit sin vinkel i att kristdemokraterna ligger nära fyraprocentsspärren.
Men vi som följt opinionsmätningar över åren vet att kristdemokraterna, liksom folkpartiet och centerpartiet, oftast — oftast! — ligger illa till i opinionsmätningar mellan valen. Inför valet 2006 låg kristdemokraterna i flera mätningar under spärren, men i valrörelsen strömmade väljarna till och kristdemokraterna fick 6,6 procent.
Faktum är att allmänborgerliga väljare inte är så intresserade av partipolitik under mellanvalsperioden. Man vet inte vilket parti man tänker rösta på, och struntar i det — det är ju inget val förestående. En fullt logisk hållning hos hårt arbetande människor.
Bloggen bevisade detta fenomen genom att ställa samman alla partisympatimätningar från 1974 till idag från SCB, vars mätning är den största av alla. Diagrammet visar tydligt att borgerliga partier är svagare i mellanvalsperioder och toppar i val. 
Att tjata om opinionsproblem för kristdemokraterna, som Helsingborgs Dagblad i Hägglund nere för räkning och Borås Tidning i Alliansens svaga punkt, är alltså ett spel för gallerierna. Opinionsmätningarna är felaktigt upplagda eftersom de inte tar hänsyn till denna lägre intensitet i borgerliga väljargrupper mellan val. Om opinionsinstituten vore seriösa skulle de till medier påtala denna brist i deras mätmetoder, så vi slapp den här typen av journalistik. (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen