Kritisk granskning av islam påbörjad i Holland

I Wall Street Journal sätter den holländske professorn i juridisk filosofi Afshin Ellian (som flydde från Iran 1983) den aktuella koranfilmen ”Fitna” i sitt sammanhang, Criticism and Islam. Han konstaterar att människor i den kristna kulturen sedan århundraden lärt sig att kritisera, granska, skämta om och även håna religionen. Muslimer är inte vana vid detta. Men de lär sig, skriver han:

Trots [Geert Wilders] överdrivna budskap har filmen skapat en konstruktiv diskussion om koranen och islam i Holland som är mer livlig än i något annat västland eller för den delen, i något muslimskt land. Och hur obekvämt det än må vara för holländska muslimer, hjälper diskussionen dem att se på sin religion i ett mer kritiskt ljus. Även om radikal islam har växande dragningskraft, så är det ett positivt tecken på integration att moderata muslimers politiska deltagande också är i växande …
Holländska muslimer har hittills reagerat lugnt på ”Fitna”. Det har inte förekommit några demonstrationer, varken fredliga eller våldsamma, i Holland. Kanske är det ett bevis på att den hårda debatten har hjälpt holländska muslimer att förstå västvärldens värderingar.

Just exakt så tror jag att det är. Den som inte är van att bli utsatt för kritik blir först mäkta upprörd över tilltaget — så är det ju med alla totalitära aktörer genom historien, i alla kulturer. Men när väl den kritiska ansatsen är en etablerad del i samhällsdebatten, är den inte längre lika upprörande. Man kan kritisera och skämta, utan att för den skull vilja något ont rent personligt. Faktiskt!
Ju mer satir med Muhammed och granskning av koranen som den muslimska världen får ta del av, desto mer normaliserad kommer kritiken att bli. Alla kränkta måste vid något skede tröttna på att vara så kränkta och bemöta och diskutera kritiken i sak. Man måste börja acceptera att det finns mer än EN uppfattning. Och att flera uppfattningar inte är detsamma som att kränka. Pluralism är det islam saknar. Det är något den muslimska kulturen har att lära sig i vår globaliserade värld, där vi lever allt närmare varandra, varesig vi vill det eller inte. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen