Klirr i statskassan

När staten nu avyttrar Vin & Sprit är det värt att notera är att priset överträffar alla tidigare spekulationer om vad staten skulle få och att det, till de dryga 55 miljarder som Pernod Ricard betalar, kommer ett antal ytterligare miljarder för försäljningen av de 10 procenten i Beam. I pressmeddelande från regeringen heter det:

Absolut vodka kommer att utgöra det enskilt största varumärket i Pernod Ricard-gruppen. Köparen avser att bibehålla V&S som ett svenskt bolag baserat i Sverige med fortsatt ansvar för produktion och marknadsföring, i enlighet med den gängse decentraliserade affärsmodellen hos Pernod Ricard.

Det här är en utmärkt affär. Märkligt att staten inte sålt denna alkoholverksamhet tidigare. Det är ju definitivt inget som en stat ska syssla med. Dessa resurser kan nu stärka statskassan — minska lån och räntor, sänka skatterna och öka investeringarna i infrastruktur. (Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen