Intressant anekdot om Göran Persson

Castro-kramaren Pierre Schori (s), som väl hyllat varje diktator i världen från Robert Mugabe till Pol Pot, har kommit ut med sin biografi. Trodde aldrig den skulle innehålla ett intressant avsnitt, men det gör den uppenbarligen. Svenska Dagbladet publicerar ett utdrag, Göran Perssons maktdemonstration i Blå Hallen. Schori skriver:

Vid en ceremoni i Stadshuset, sommaren 1998, för att hylla Israels 50-åriga existens var jag som statsråd placerad vid ett bord i Blå Hallen med den tillreste ­ministern Meir Sheetrit vid min sida och med kabinettsekreteraren Jan Eliasson mitt emot. Statsministern satt med Israels ambassadör lite längre bort.
Efter Ahlmarks devota hyllningstal till ”den enda demokratin i regionen, omgiven av skurkstater och terrorister” och med kritik av kritikerna av Israels politik reste sig Persson demonstrativt upp. Med långsamma steg kom han upp bakom mig, lutade sig över mig, sträckte fram handen till Ahlmark över bordet och sade högt så att både Jan och jag skulle höra vad han sade: ”Tack Per, du sade exakt vad jag tyckte”.
Där fick Palme/Andersson-linjen och deras drabanter i UD vad de förtjänade, och vi fick för första gången höra en ovanligt klar deklaration av vad Perssonlinjen stod för.

Ibland är maktdemonstrationer rätt underhållande att få berättade för sig. Särskilt när man i sak håller med den maktfullkomlige… (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen