EMU krossar Irlands ekonomi

I 20 år har Irland varit ett framgångsland i Europa. Men nu drabbas landet hårt när en inhemsk lågkonjunktur krockar med den globala, rapporterar Dagens Industri (ej online). Tillväxten har rasat från 5,7 prcent 2006 till beräknade 1,8 i år. Inflationen ökar och uppgick till 4,8 procent under februari, en halv procents ökning på bara en månad.
Och Irland kan inte lindra effekterna eller ta sig ur krisen, bara se på när allt går åt skogen, eftersom man är medlem av EMU.

— Det finns inget vi kan göra som ett land vanligtvis skulle göra i en liknande situation eftersom vi är del av euroområdet. Vi kan inte sänka räntan, vi kan inte devalvera och vi har sämre utrymme för finanspolitik än många tror, säger Morgan Kelly, professor vid University Collage i Dublin.

Jag har aldrig ångrat att jag röstade nej till EMU i folkomröstningen 2003. EMU gynnar bara de stora länderna, medan de små får betala. (Andra intressanta bloggar om , , , )

Rulla till toppen