Demokratikrav på OS-arrangörer

Här i bloggen framfördes förra sommaren ett konkret förslag:

Men nog borde Internationella Olympiska Kommittén bland kraven på ansökarländerna ta med allmänna förhållanden för medborgarna i landet, inte bara specifikationer på idrottsanläggningarna. IOK borde kräva att yttrandefrihet och andra grundläggande mänskliga rättigheter råder i de länder som tillåts arrangera OS.

Göteborgs-Posten utvecklas idag den idén, Gör demokrati till OS-villkor!

IOK säger sig inte vara en politisk organisation. Möjligen är det så. Men allt IOK gör har politiska implikationer. Och att bestämma vilket land som skall få anordna olympiska spel är definitivt en politisk handling.
Vad anser idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth? Vad anser Riksidrottsförbundet? Vad anser Svenska olympiska kommittén? Bör mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och fria val bli villkor för att få anordna olympiska spel? Om ja, vad tänker ni göra? Om nej, varför?

Att höja kraven i internationella organisationer är en viktig väg för att sätta diktaturerna i skamvrån. De ska inte behandlas som likvärdiga i världssamfundet, så som det varit fram till den neokonservativa agendan fått genomslag. Priset för att förtrycka folket ska bli högt för regimerna.
Samtidigt är denna sorts krav en morot för diktaturer att införa fri- och rättigheter. Man kan förbättra sina länders anseende genom att följa kraven. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen