Bojkotta OS-invigningen?

Förre justitieministern Thomas Bodström (s) föreslår inte att idrottarna ska sluta tävla, men att kungen, politiker och andra ska bojkotta invigningen och andra ceremoniella inslag. Han säger till SVT:

-Vi behöver inte delta i ett spektakel runtomkring som vi vet är en jättepropaganda för en regim som dagligen bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Det här är ju betydligt mer balanserat än Frida Metsos utfall mot idrottarna. Jag tycker utrikesminister Bildt vid nästa tillfälle som Kina demonstrerar sin förtryckarmakt kan hota med bojkott, så som Frankrikes president Nikolas Sarkozy uttryckt att han kan komma att bojkotta spelen.
Om Kina inte visar någon vilja att lätta på trycket, kan en bojott av ceremonierna vara rätt väg. Det blir ett slag mot det Kina hoppats uppnå med OS: en PR-framgång. Istället för att förknippa Kina med “stabilitet”, “effektivitet” och vilka andra mål Kina än må ha, kommer OS-arrangemanget att gå till historien som tillfället då förtrycket på allvar exponerades för världen. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen