Statsminister Reinfeldt grillad i BBC Hardtalk

Det är inte varje dag en svensk politiker syns på den internationella mediescenen. Men ikväll blev statsministern grillad i det hårdaste av BBC Worlds intervjuprogram Hardtalk with Fredrik Reinfeldt.
Han fick frågor om den svenska center-högerregeringen tagit över socialdemokratins hjärtefrågor, på vilket han svarade att regeringens mål är att få fler människor in på arbetsmarknaden och ur bidragsberoende.
Han fick frågor om hur en center-högerregering kan försvara så otroligt höga skatter som Sverige har. Reinfeldt påpekade att skattetrycket är på väg ner. Och att mycket hänt på de 18 månader regeringen suttit.
Också frågor om miljö, integration, euro och råd till brittiska konservativa partiet ställdes och det var intressant att höra svaren på engelska. De låter fräschare så, på något sätt (för man har ju hört dem till leda på svenska språket). Och hela situationen gör att frågorna hamnar i ett nytt perspektiv: inför en internationell publik såg programledaren Stephen Sackur på Sverige utifrån, och statsministerns svar blev därför presenterade lite annorlunda än för en svensk publik.
Reinfeldts avslappnade stil fungerar perfekt i det här programmet som normalt brukar hamna på gränsen till gräl mellan utfrågare och intervjuoffer. Programledarens hårda stil får Reinfeldt att framstå som resonabel och trygg. Han gjorde, av vad jag kan bedöma, ett gott intryck på världen. (Andra intressanta bloggar om , ,
, , )

Rulla till toppen