Romney och Obama vann debatterna, tyvärr

Två nätter i rad har CNN arrangerat debatter mellan de republikanska respektive demokratiska presidentkandidaterna. Det blev som två boxningsmatcher, först mellan John McCain och Mitt Romney. Sedan mellan Hillary Clinton och Barack Obama.
Till skillnad från förra veckan var det republikanerna som använde smutsiga personangrepp mot varandra i en trist ton, medan demokraterna var vänliga och sakliga emot varandra.
Gemensamt för debatterna var dock att favoriten klarade sig sämre än utmanaren. Mitt Romney lät mer generös och resonerande än John McCain som var irriterad och inte särskilt slagfärdig. På samma sätt framstod Barack Obama som offensiv och framsynt medan Hillary Clinton på något sätt kändes vara  på defensiven och försvarade sina positioner snarare än agiterade för en bättre framtid.
Synd, tycker jag. McCain och Clinton borde vara de som står mot varandra i höst. De har båda genomarbetade politiska program och är fokuserade på sakfrågorna. Men efter debatterna känns det inte alls omöjligt att det kan bli Romney mot Obama. Det skulle isåfall bli en kamp mellan två helt okända kort på världsarenan. Obama har redan gjort ett antal klavertramp och saknar konkret politik. Romney har bytt åsikt efter opinionsvindarna och påminner mig om John Kerry. Jag tycker ingen av dessa herrar är redo att leda världens viktigaste land.
Obama har stigit i opinionsmätningarna och är nu bara tre procentenheter efter Clinton i Kalifornien: 40 mot 43 procent i Rasmussen. McCain leder också mycket knappt över Romney i USA:s största delstat, med 32 mot 28 procent enligt Rasmussen.
Dessa mätningar gjordes före Edwards och Giuliani kastat in handuken, så det blir mycket spännande att se hur deras väljare fördelar sig nu när det bara är två kandidater  (i realiteten) inom respektive parti att välja mellan.  (Andra intressanta bloggar om , , , , )

Rulla till toppen