Reinfeldt höjer tonen mot EU

EU-kommissionens ordförande Barroso är i Stockholm och Expressen rapporterar, Reinfeldt till angrepp mot Barroso:

– Jag framförde vår kritik och att vi vill fortsätta dialogen med EU-kommissionen i hopp att den kan ändra sig. Jag har inte gett upp hoppet, sa Reinfeldt i samband med en presskonferens.

Statsministern talar om regeringens ambition att sänka arbetsgivaravgiften för tjänsteföretag, ett förslag som EU-kommissionen bara anser bör ske för företag med färre än 250 anställda.
Att den svenska regeringen nu också offentligt framför kritik mot EU är ett stort framsteg. Sverige har sedan EU-medlemskapet 1995 bara haft socialdemokratiska regeringar som aldrig höjt rösten eller haft någon egen uppfattning i EU. Man har krypit för Frankrike och Tyskland som om Sverige vore en bananrepublik.
Under folkomröstningen om EU-medlemskapet 1994 var huvudargumentet att Sverige skulle sitta med vid bordet där besluten fattades. Under 14 år har Sverige nu suttit med – men knipit käften. För första gången är nu Sverige beredd att öppna munnen och stå för sin åsikt även om inte de stora håller med.
Heder åt statsminister Reinfeldt för det. Nu gäller att han fortsätter stå för sina principer och ser till att Sverige till slut får lite ”inflytande” i EU. (Andra intressanta bloggar om , , )

Rulla till toppen